Vissza
Blog

Adathalász üzenetek a FOXPOST nevében


Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy az elmúlt napokban több valótlan tartalmú e-mailen és más kommunikációs csatornákon keresztül adathalász/csaló üzenetek kerültek kiküldésre a nevünkben.

A csalók minden esetben helytelen linkeket, URL-eket használnak, hogy az embereket adathalász webhelyekre irányítsák. Ha nem az van a link végén, hogy …..foxpost.hu, hanem bármi egyéb van az utolsó pont előtt, mint önmagában a "foxpost" szó ÉS az utolsó "." (pont) után más, mint hu, akkor az csaló (!) link.

 

 

Az adathalász üzeneteket a legtöbb esetben ismert cégek nevében küldik a támadók. Nehéz ezeket megkülönböztetni a hiteles, valós üzenetektől, mert céges logókat és grafikus elemeket, adatokat használ(hat)nak.

Az adathalász e-mailek gyakran részletekbe menően hasonlítanak a valódiakra, az ezekben található rosszindulatú hivatkozásokat úgy tervezik meg, mintha a cég valós weboldalára irányítana át. Azonban a linkek olyan oldalakra vezethetnek, ahol a csalók meg tudják szerezni lakossági felhasználóink és üzleti partnereink adatait, amelyekkel később visszaélhetnek.

 

Hogyan ismerhetők fel az adathalász e-mailek vagy más üzenetek?

A levélben vagy egyéb üzenetekben (online piacokon üzenet, SMS, social media komment) szereplő link helytelen, az adatok nem pontosak vagy helyesírási hibákat, hibás nyelvezetet tartalmaznak, illetve magyartalan, online programmal fordított mondatok találhatók bennük.

Az e-mailben vagy egyéb üzenetben direkt fizetési hivatkozás szerepel. Kérjük, mielőtt rákattintasz bármilyen linkre, a kurzort tartsd a hivatkozás fölé, hogy a böngésző megjelenítse a hivatkozás előnézetét, vagyis megmutassa, hogy milyen oldalra készülsz a kattintással éppen belépni. Mobil eszközön, ha az ujjaddal hosszan lenyomva tartod a hivatkozást, ugyanezt érheted el.

Ügyelj arra, hogy a bűnözők helytelen linkeket, URL-eket használnak, hogy az embereket adathalász webhelyekre irányítsák.

 

Ha szokatlan és gyanús linkkel találkozol, ne kattints rá!

Ha arra gyanakszol, hogy adathalász-támadás célpontjává váltál, kérjük, az ilyen jellegű leveleket hagyd figyelmen kívül és semmiképpen se kattints a “FOXPOST nevében” küldött e-mailben lévő gyanús, helytelen linkre, mert ezek nem a FoxPost Zrt. által küldött hivatalos értesítők.

A problémáról tájékoztatjuk az illetékes hatóságot, feljelentést tettünk.