Vissza
Blog

Május a gyermekek hónapja a FOXPOST-nál


Májusban, főként a gyereknap kapcsán ráirányítjuk a figyelmet azokra a partneri szervezetekre, akik beteg, sérült vagy hátrányos helyzetű gyermekek támogatásával töltik mindennapjaikat.

Hintalovon Alapítvány

 

Néhány hónappal ezelőtt megkeresett minket a Hintalovon Alapítvány, hogy a gyermeknapra a könyvesboltokba kerülő Szabó T. AnnaMinden gyerek kicsi kincs” című mese- és mondóka könyve előértékesítésének a logisztikai partnere legyünk.

Az egészséges és biztonságos testkép kialakítását erősítő verset és mondókát a bölcsisek és ovisok is könnyen megtanulhatják, a kedves mesét pedig örömmel olvashatja kicsi és nagy. A kötet végén Gyurkó Szilvia a felnőttek számára foglalja össze a sokak számára már ismerős, ún. bugyiszabályokat, ami a legismertebb európai program a gyerekekkel szembeni bántalmazások megelőzésére. Az alapszabályok megtanítják a gyerekeket arra, hol húzódnak a határok jó és rossz érintések, jó és rossz titkok között. A felnőtteknek szóló kísérőszöveg pedig támpontot ad gyerekekkel folytatható beszélgetésre szülőknek és pedagógusoknak egyaránt. Szabó T. Anna versét Palya Bea zenésítette meg Lisztes Jenő és Gerzson János közreműködésével. A dalból és a zenéből Bogdán Viki rajzai alapján készített animációs filmet a többszörösen díjazott Cinemon filmstúdió.

A mesekönyv már az előértékesítés időszakában is óriási népszerűségnek örvendett, még gyereknap előtt több ezer könyvet szállítottunk ki a legelső vásárlóknak, természetesen térítésmentesen.

Az Alapítvány célkitűzéseiről, és a mesekönyv megjelenéséről Gyurkó Szilviát, Stáhly Katát és Gulyás-Balázs Zsófiát kérdeztük.

 

 

Bátor Tábor Alapítvány

 

Legrégebbi jótékonysági együttműködésünk a Bátor Tábor Alapítványhoz köt minket. Mint minden jó sztori, ez is egy találkozással kezdődött, amikor Vérten Zsófi, a Bátor Tábor kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős munkatársa és Bengyel Ádám, a FOXPOST alapító vezérigazgatója leültek beszélgetni arról, hogy egy kiscsomag-logisztikai cég hogyan tudna segíteni abban, hogy a Tábor szervezői könnyebben és egyszerűbben tudják szebbé tenni a súlyosan beteg gyerekek és családjaik életét. Mint kiderült, nagyon hatékonyan, hiszen a FOXPOST azzal a szolgáltatással segít, amiben a legjobb: csomagot szállít.

„Az egyszeri, kampányjellegű adományok is nagyon sokat számítanak, de az olyan hosszútávú együttműködések, amiket a FOXPOST-tal is kialakítottunk, nagyon nagyban segítik a munkánkat, mert tudjuk, hogy van egy partner, akire mindig számíthatunk – mondja Vérten Zsófi – 500 csomaggal kezdtünk évente, 2023-ban már több mint 1000 csomagot szállítottak nekünk díjmentesen.”

A Bátor Tábor a közösség és élmények segítségével ad – szó szerint – bátorságot és erőt krónikusan és súlyosan beteg gyermekeknek a betegség leküzdéséhez. Míg az orvosok a testüket, a Tábor szakemberei és önkéntesei a gyerekek lelkét gyógyítják. Speciális, bizonyítottan hatékony terápiás módszerekkel dolgoznak, amikkel pszichésen teszik erősebbé és ellenállóbbá a betegeket.

Ez egy sok elemes folyamat mely során igyekeznek a gyerekek életének minél több fázisában jelen lenni. A Tábor a fő tevékenység, de van suli-program, aminek keretében a gyerekek visszailleszkedését segítik a mindennapokba és az osztályközösségbe.

Indítottak egy kórházi programot, minek segítségével azok a gyerekek is részt vehetnek a kalandokban, akik ágyhoz vannak kötve és nem tudnak eljutni a Táborba.

„A gyerekek mentális egészsége a legfontosabb. A közösség és az elfogadás az, ami segít nekik és a családtagjaiknak a nehéz időkben. Nálunk mindegy, hogy a kemoterápia miatt nincs hajad, senki nem néz rád furcsán, mert kerekesszékben ülsz. Ezek a gyerekek elképesztően bátrak, az ő bátorságukból mi is rengeteget merítünk – olyan pillanatokkal ajándékoznak meg minket, amik újra és újra bebizonyítják, hogy nincs lehetetlen.

Ha személyesen nem tudnak ott lenni a foglalkozáson, megtaláljuk a módját, hogy máshogy vegyenek részt rajtuk. A digitális eszközök segítségével, a kórházból is be tudnak kapcsolódni a tábor életébe. Ezeket az eszközöket segít például célba juttatni a FOXPOST „– meséli Zsófi.

 

Amigos a gyerekekért Alapítvány

 

Az Amigos a gyerekekért zöld pulcsis fiataljaival is régóta dolgozunk együtt, az elmúlt években összesen több, mint 30 000 ajándékot (LEGO szettet, Amigos-os munkafüzetet, kártyajátékot) szállítottunk el ingyenesen az ország különböző pontjain található kórházakba, tartósan beteg, többségében onkológiai osztályon gyógyuló gyerekeknek. Évente kétszer, gyereknapkor és karácsony közeledtével indulnak útnak piros furgonjaink, hogy együtt boldogabbá tehessük kicsik és nagyo(bba)k kórházban töltött mindennapjait. 2023-ban összesen mintegy 6000 gyermekhez értünk el ilyen formán, és közel 600 küldemény szállításával segítettük az Alapítvány háttérmunkáját, hidat teremtve ezzel a fővárosi központi iroda és a vidéki kollégák, önkéntesek között.

Az alábbi videóban Forgács-Fábián Sára, az Amigos megálmodója mesél arról, hogy milyen lehetőségeket teremt egy alapítvány működésében egy ilyen együttműködés.

 

 

A társadalmi felelősségvállalás a FOXPOST működésének esszenciális része. A kezdetek óta elkötelezettek vagyunk a társadalmi szervezetekkel való szoros együttműködésre. Nem támogatásról van szó: partnerségről és állandó jelenlétről.

A környezeti fenntarthatóság mellett a társadalmi fenntarthatóságért is dolgozunk, mert ez a legfontosabb és legjobb befektetés a jövőbe.